Uw reis is geboekt, de voorpret kan beginnen! Als u medicijnen meeneemt op reis is het belangrijk u goed voor te bereiden.
Hoe vraag ik een medicijnpaspoort aan?
U kunt via de onderstaande link of in de apotheek een medicijnpaspoort aanvragen. De apotheekmedewerker kan samen met u nakijken of uw medicijnpaspoort actueel en kloppend is.
Klik hier om uw medicatieoverzicht op te vragen
Is een medicijnpaspoort voldoende als mijn medicijnen onder de opiumwet (opiaten) vallen?
Nee, dat is niet voldoende. Het medicijnenpaspoort is namelijk geen officieel reisdocument. Het is wel handig om dit document mee te nemen op reis. U kunt het nodig hebben als u medicijnen verliest of als u naar een dokter moet.
Opiaten mee op reis
In veel landen is het bezit en het gebruik van medicijnen die onder de Opiumwet vallen verboden. Op overtreding van die wet staan strenge straffen.
Medicijnen die onder de Opiumwet vallen, kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Daarvoor heeft u een Schengenverklaring nodig, of een Engelstalige medische verklaring met eventueel een Apostillestempel. Via de “Medicijnen mee op reis-hulp” van het CAK kunt u zelf contoleren of u een verklaring nodig heeft:
Ga naar de “Medicijnen mee op reis-hulp”
Hoe moet ik mijn medicijnen verpakken?
Neem receptmedicijnen altijd in de originele verpakking mee en met de bijsluiter. Indien u geen originele verpakking heeft, kunt u bijsluiters aanvragen bij de apotheek.
Hoe bewaar ik mijn gekoelde medicijnen voor de reis?
Neem een koelbox/-elementen/-tasje mee om de temperatuur te waarborgen. Zorg ervoor dat de medicijnen niet in direct contact komen met de koelelementen.
Bij langer verblijf in een warm gebied met een hoge luchtvochtigheid moet de houdbaarheid van geneesmiddelen worden aangepast.
Na thuiskomst is het beter om de meegenomen geneesmiddelen (met name insulines) niet meer te gebruiken
Mogen medicijnen in de koffer of in de handbagage?
Receptmedicijnen voor dagelijks gebruik kunnen het beste in de handbagage worden meegenomen. Verspreid de middelen over verschillende tassen, mocht een koffer kwijtraken, dan heeft u de medicijnen in elk geval bij de hand.
Wat is verder nog handig om mee te nemen op reis?
Zelf kunt u een pakket samenstellen met simpele geneesmiddelen. Dit noemen we een reisapotheek. Een eenvoudige reisapotheek bevat in ieder geval de volgende middelen:
- Pijnstillers: bij voorkeur paracetamol tabletten. Voor kinderen zijn er speciale paracetamol tabletten of zetpillen.
- Thermometer: kies bij voorkeur een elektronische thermometer.
- ORS-preparaat: ORS staat voor Oral Rehydration Solution en is nodig om bij braken en diarree het vochten zoutgehalte van het lichaam op peil te houden. Als u naar de tropen gaat, of als er kleine kinderen of ouderen meegaan, mag ORS niet ontbreken in de reisapotheek.
- Insectenwerend middel: dit is vooral bedoeld tegen muggen- en tekenbeten. Het meest doeltreffend zijn producten die DEET bevatten.
- Neem een tekentang mee, als u veel in de natuur verblijft.
- Een middel ter behandeling van jeuk door een insecten- of kwallenbeet. U kunt het beste kiezen voor een jeukstillend middel of een middel dat de huid plaatselijk verdooft.
- Anti-zonnebrandmiddel: als u naar een zonbestemming gaat, denk dan ook aan een waterbestendig antizonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor en een beschermende lippenbalsem met UV-filter.
- Aftersun product.
Eventueel kun je aan dit lijstje nog het volgende toevoegen:
- Middel tegen reisziekte: bijvoorbeeld een cinnarizine, cyclizine of meclozine bevattend preparaat. Deze middelen kunnen versuffend werken.
- Middel tegen diarree: bijvoorbeeld een loperamide bevattend preparaat. Dit mag niet langer dan twee dagen gebruikt worden en niet als er ook sprake is van koorts. Tevens niet gebruiken bij kinderen jonger dan acht jaar.
- Laxeermiddel: bijvoorbeeld een bisacodyl bevattend product.
- Neusdruppels of neusspray met xylometazoline. Xylometazoline houdt de verbinding tussen oor en neus open en vermindert zo de druk op het oor. Dit kan in combinatie met paracetamol verlichting bieden bij oorpijn. Xylometazoline neusdruppels of -spray kunnen ook gebruikt worden bij een verstopte neus. Voor kleine kinderen kan een neusspray met zoutoplossing worden meegenomen.
Tenslotte nog een aantal algemene tips.
- Neemt u dagelijkse geneesmiddelen mee op vakantie. Vraag je arts eventueel om een extra recept. Vergeet hierbij ook de anticonceptiepil niet.
- Indien gewenst, kunt u tijdens de vakantie de menstruatie uitstellen. Dit kan soms bereikt worden met het doorslikken van de eigen anticonceptiepil. Vraag de huisarts om advies.
- Als u onverhoopt tijdens uw vakantie gegevens nodig heeft over uw medicijnen, dan kunt u ons altijd bellen of mailen.
- Stel uzelf bij aankomst op de hoogte van de dichtstbijzijnde medische hulp waar u in geval van nood terecht kunt.
- Leg geneesmiddelen nooit op de hoedenplank of in het handschoenenkastje van de auto. Daar worden ze te warm.
Let vooral op bij zetpillen en vloeistoffen. Deze bederven snel en moeten dus koel worden bewaard. Een eenmaal gesmolten en weer gestolde zetpil is onbruikbaar.